Administratie of boekhouding: uitbesteden of zelf doen?

Geplaatst op door

Als ondernemer staat u soms voor de keuze: bedrijfsactiviteiten uitbesteden of zelf doen? Het gaat dan meestal om ondersteunende activiteiten. Deze zijn nodig voor het bedrijf maar ze genereren niet direct omzet; ze kosten alleen maar geld. Dit geldt ook voor de administratie of boekhouding. Met name kleinere bedrijven, eenmanszaken of zzp-ers stellen vaak de vraag ‘Kan ik het ook zelf?’. Hier zijn een aantal overwegingen om te kiezen voor uitbesteden of zelf doen.

Voordelen uitbesteden

  • U heeft meer tijd om aan de kernactiviteiten te besteden.
  • U heeft minder zorgen over de administratie of boekhouding.
  • U bent zeker van een goede kwaliteit van de administratie en boekhouding.

Voordelen zelf doen

  • U heeft lagere kosten.
  • Als u tijd over heeft naast uw kernactiviteiten, kunt u de administratie zelf doen.
  • U wilt dagelijks of wekelijks inzicht hebben in uw financiële situatie.
  • U vindt het leuk werk.

Luister ook eens naar vier verschillende ondernemers over dit onderwerp op MKB servicedesk: Administratie: zelf doen of uitbesteden?.

Tijdig inzicht

Euro-Photo-by-Alf MelinVaak denkt een ondernemer dat een administratie of boekhouding alleen wordt bijgehouden voor de belastingen. Maar dat is zeker niet zo. Iedere ondernemer, ZZP-er of zelfstandige, houdt op de een of andere manier wel bij hoe het bedrijfsmatig gaat. Al is het maar door te kijken naar het saldo op de bankrekening.
Maar het banksaldo geeft een beperkt inzicht. Wilt u meer inzicht hoe het financieel gaat dan is een goede administratie of boekhouding noodzakelijk.
Een belangrijke reden om het zelf te doen is vaak de tijdigheid van de cijfers.  Dat u op elk moment weet hoe uw onderneming er voor staat. Als u uw administratie uitbesteedt, zorg dan dat u niet een jaar na dato uw jaarrekening krijgt en dan pas weet hoe u dat jaar financieel gedraaid heeft. Vraag daarom om tussentijdse rapportages, bijvoorbeeld een keer per maand of een keer per kwartaal. Als u het zelf doet, heeft u dit natuurlijk zelf in de hand.

Kwaliteit boekhouding

Photo-by-www.planetofsuccess.com-blogDe kwaliteit van de boekhouding zorgt er voor dat u overzichten ook kloppen. Bij een eenvoudige administratie kunt u met een programma als Excel nog wel een eind komen, maar voor een jaarrekening wordt het al ingewikkelder.
Boekhoudprogramma’s hebben ingebouwde controles en die voorkomen veel fouten. Naast de controleerbaarheid is het natuurlijk ook belangrijk dat u zich als ZZP-er aan de regels houdt van de belastingendienst.
Goede boekhoudprogramma’s kosten wel geld. Dat loopt uiteen van enkele honderden euro tot wel duizenden euro’s per jaar. Tegenwoordig zijn er ook online oplossingen, die een uitwisseling van de boekhouding met een accountant gemakkelijker maken en niet zo duur hoeven zijn.

Tussenvormen

Relax- Mr.-Accountant-Dennis-WongTussen uitbesteden en zelf doen zit nog een hele wereld. Er zijn veel tussenoplossingen mogelijk. Met deels zelf doen, deels uitbesteden, zorgt u voor lagere kosten zonder verlies aan kwaliteit.

Belangrijk is dus bij u zelf na te gaan wat voor u belangrijke overwegingen zijn. Wat wilt u, wat kunt u zelf en wat wilt u aan een accountant, administratiekantoor of boekhouder overlaten? Praat hier ook over met uw (toekomstige) accountant of boekhouder. En wacht niet te lang met het zoeken van een accountant of boekhouder. Het voorkomt dat u later nog van alles moet bijstellen of veranderen.

U bent bij mij altijd welkom voor een oriënterend gesprek, zonder verdere kosten.

Louis BoutenLouis Bouten
Tarthorst 859
6708 JD Wageningen
Tel. 06-50231962

Meer contactgegevens vindt u op de contactpagina.