Waarom is een goede administratie of boekhouding voor ZZP-ers belangrijk?

Geplaatst op door

Een ondernemer, ZZP-er of eenmansbedrijf, is wettelijk verplicht een goede administratie of boekhouding bij te houden en te bewaren. De belastingdienst vraagt ook van u om voor de BTW of omzetbelasting “een administratie bij te houden en te bewaren in een voor ons controleerbare boekhouding”.

Goede administratie

Een goede ondernemer laat geld groeien.Geld Een goede administratie is helder, transparant en controleerbaar. Dit geldt zowel de ZZP-er als iedere andere ondernemer. Met een goede admministratie maakt u  gemakkelijker kloppende jaarrekeningen en daarmee correcte belastingaangiftes? U wilt natuurlijk niet teveel belasting betalen of later nog met naheffingen geconfronteerd worden.
Met een goede boekhouding kunt u daarnaast een hele serie problemen voorkomen zoals het dubbel betalen van ontvangen rekeningen of het te laat betalen van rekeningen. U houdt als ZZP-er ook beter zicht op uw debiteuren. Betalen uw klanten de rekeningen wel. En betalen ze wel op tijd?

Uitbesteden of zelf doen?

En als u een lening bij een bank of andere instelling nodig heeft, voor uw onderneming of privé, dan is het eerste wat men vraagt, betrouwbare financiële gegevens over uw onderneming. Ook daarvoor is een goede administratie en boekhouding nodig.
Gebruikt u mijn hulp, dan spreekt het van zelf dat ik er voor zorg dat dit alles op orde is. Hoeveel u dan zelf doet en wat u aan mij uitbesteed is altijd bespreekbaar. Lees er ook meer over in het artikel ‘Uitbesteden of zelf doen van de administratie of boekhouding’.

Financieel inzicht ZZP-er

Een goede administratie voor u alsZZP-erMaar belangrijker nog dan de hiervoor genoemde voordelen is dat een goede administratie nodig is om inzicht te krijgen in hoe uw onderneming er voor staat. Als ZZP-er zult u niet de eerste zijn waarbij alles ogenschijnlijk goed gaat, maar die plotseling geconfronteerd wordt met grote belastingaanslagen, die uw onderneming en daarmee uw bestaan als ZZP-er in gevaar brengen.
Zorg daarom voor een regelmatige financiële rapportage. Afhankelijk van uw bedrijf is kan dat maandelijks zijn of per kwartaal. En uiteindelijk is er altijd de jaarlijkse rapportage in de vorm van een jaarrekening.

Ook hiervoor geldt dat u dit kunt uitbesteden of zelf doen. Besteedt u het aan mij uit dan zorg ik in ieder geval voor een goede jaarrekening. Deze jaarrekening is zo opgezet dat deze u ook inzicht geeft en u niet verzuipt in boekhoudkundige jargon.

Zoekt u hulp bij het opzetten of verzorgen van een goede administratie.? Ik kan u daarbij helpen.

Louis BoutenLouis Bouten
Tarthorst 859
6708 JD Wageningen
Tel. 06-50231962

Meer contactgegevens vindt u op de contactpagina.